За първи път изтичат разговори с чужд политик, в случая с Бойко

...
За първи път изтичат разговори с чужд политик, в случая с Бойко
Коментари Харесай

Монитор: Изтече чат между Борисов и премиера на Полша

За първи път изтичат разговори с непознат политик, в тази ситуация с Бойко Борисов.

Бившият български министър председател Бойко Борисов бе забъркан в интригите на властта във Варшава, откакто персонална преписка сред българския-министър ръководител и Матеуш Моравецки изтече в поредна серия шумна политическа спекулация в Полша, съобщи 

Изтеклите съобщения са от 2019 година и е допустимо Борисов несъзнателно да е взел страна в битката за превъзходство сред Моравецки и произлизащия от неговата групировка президент на страната Анджей Дуда.

На 1 май 2019 година поляците означиха 15-годишнината от влизането на страната в Европейския съюз. Тъй като ръководещата партия " Право и правдивост " отдава на събитието огромна роля поради провеждащата се акция за евровота, организилат в кралския палат във Варшава среща на високо ранище за бъдещето на Европа. В срещата вземат участие тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов и премиерите на Хърватия Андрей Пленкович, на Чехия Андрей Бабиш, на Естония Юри Ратас, на Литва Саулиус Сквернялис, на Малта Джоузеф Мускат, на Румъния Ворика Данчила и на Унгария Виктор Орбан. Знаково отсъства президентът на Полша Анджей Дуда.

В петък в Полша беше оповестено писмо от пощенската кутия на Михал Дворчак, началник на канцеларията на премиера Моравецки с дата 9 април 2019 година, което хвърля светлина върху интригантските кулиси на проведената среща на върха.

Като приложени файлове в мейла попадат три скрийншота от разменени сред българския премиер Борисов и полския му сътрудник Моравецки съобщения в WhatsAp. Вижда се и телефонният номер на Борисов.

" Скъпи Бойко, към момента се надявам да се видя с Теб във Варшава на 1 май, на тържествата, свързани с влизането ни в Европейски Съюз. " - упорства Моравецки.

В назад известие Борисов дава отговор: " Скъпи Матеуш, приятелю. Нашето другарство и взаимна поддръжка са за мен доста значими. И въпреки в същия ден да имам посещаване на премиера на Бавария Маркус Зьодер (също мой добър приятел) в София, върша всичко, с цел да съчетая тези два графика и да мога да дойда до Варшава и да взема присъединяване в тържествата дружно с теб. Можеш да разчиташ на мен. Много благодаря за толкоз благата покана. За мен е чест! " Деликатният миг е, че Борисов удря едно рамо на Моравецки, чийто пък кръвен зложелател е различен другар на Бойко Борисов - водачът на ЕНП Доналд Туск.

" Вече имаме 7 премиери за 1 май ", хвали се Дворчак на Моравецки като му препраща тези съобщения. В същото време президентът Дуда е бил финтиран и не е бил поканен под претекст, че е ангажиран някъде с различен ангажимент, макар готовността на канцеларията му да го анулира.

" Отговорих, че не смеем да излагаме на такова изпитание, каквото е връщането във Варшава на нашия държавен глава. Разбирам, че съм направил добре, тъй като в този ден Ти ще си кралят на бала:-) "  - написа до шефа си началникът на премиерската му канцелария. В същия ден Анджей Дуда отбелязал годишнината много по-скромно с европейски пикник в югоисточното градче Пулави.

Мейл-аферата в Полша тече от юни м. година, когато се появиха пърите скрийншотове от частната пощенска кутия на Михал Дворчик. Вероятно Дворчик е станал жертва на хакери, които пускат на час по лъжичка от кореспонденцията му, само че в мейловете се допуска, че има и класифицирана информация за въоръжението на полската войска, детайлности от договаряния с други страни в областта на защитата, а също по този начин и вътрешна връзка в най-тесния кръг на Моравецки с негово персонално присъединяване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР